Buddha Ereklye Fesztivál

MAGYARORSZÁGI KARMA KAGYÜPA BUDDHISTA KÖZÖSSÉG

Buddhista Közösségünk az idei évben is több hagyományos és rendhagyó programmal várja a hozzánk érkezőket, vallási és világnézeti hovatartozástól függetlenül.

A Mátra aljában, a Zagyva folyó széles völgyére néző lankáson, közvetlenül a 21-es út mellett, egy festői szépségű helyen fekszik a Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark.

Az Emlékparkot közösségünk, a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség hozta létre, és tartja fenn egyetemes emberi értékeink, valamint nemzetünk ősi hagyománya felbecsülhetetlen értékei hirdetésének, fenntartásának és ápolásának céljából.

Az Emlékpark területén 2009-ben kezdődött az összes lény boldogságáért, tekintet nélkül faji, vallási, nemzeti és egyéb hovatartozás nélkül a Szabadító Buddha Anya Templom építése. 2011-ben Tiszteletreméltó Láma Csöpel és a svédországi Karma Kagyüpa Közösség szellemi vezetője, Cültrim Rinpocse felavatták az adományozók felajánlásaiból felépült, gyönyörű Tara Templomot.  Az épület az ősi hun templomok építészeti stílusát követi, melyet Tibetben és Mongóliában őriznek mind a mai napig. Ez az első ilyen templom Magyarországon, megalkotása által ősi hagyományunk hatalmas fájának élő hajtását telepítettük hazánk termőföldjébe az ázsiai őshaza távoli vidékéről.

A Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark és Tara Templom szolgál helyszínéül az idén is hagyományosan megrendezésre kerülő Gyógyító Buddha Ereklye Kiállításnak.

BUDDHA EREKLYE FESZTIVÁL
GYÓGYITÓ BUDDHA EREKLYE KIÁLLíTÁS

2017. augusztus 12-13. (szombat-vasárnap)

Buddha és számos jelentős buddhista mester hamvai között gyöngyökhöz hasonló gyönyörű kristályokra bukkantak.

Természettudományos szempontból sem keletkezésükre, sem időnként tapasztalható szaporodásukra nincs magyarázat.

A buddhista szemlélet szerint a gyöngyök a magas szintet elért mesterek spirituális értékeinek, együttérzésének és bölcsességének a leglényege, egyben emlékeztetnek saját alapvető jóság-természetünkre, s arra, hogy mindenkiben megvan a belső potenciál, hogy azt megvalósítsa.

A kiállítás-sorozat célja, hogy egyedülálló lehetőséget biztosítson bárkinek, hogy megtapasztalhassa a szent ereklyék áldását, a belőlük áradó legmagasabb rendű finom szellemi energiát, boldogságot, békét, harmóniát és jólétet. A látogatók gyakran számolnak be felfokozott érzésekről, megnyílásról, gyógyulásokról és hasonló inspirált tapasztalatokról. Az ereklyéket vallásra való tekintet nélkül bárki megtekintheti, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy sok helyen éppen keresztény templomokban, imaházakban került sor a kiállításukra.

Csodás ereklyegyöngyök
2500 évvel ezelőtt, miután a Szkíta Bölcs Buddha, a Megvilágosult, elhagyta testét, hamvai között tanítványai csodálatos módon gyöngyökhöz hasonló ereklyéket találtak oly nagy mennyiségben, hogy nyolc vázát töltöttek meg velük. E felbecsülhetetlen értékű kincseket elosztották India nyolc nagy királya között, akik nyolc sztupát építettek az ereklyék elhelyezésére és tiszteletére. Buddha eredeti ereklyéiből az idők folyamán csodálatos módon újak születtek, s így számban megsokszorozódtak, és eljutottak minden buddhista országba.

Kiállításukon az alábbi Ereklyék áldásaiban részesülhetünk (a teljesség igénye nélkül) :
A kiállítás FŐ EREKLYÉJE Buddha Sákjamuni ereklyéje
Láma Ngawang Rinpocse malája
Drikung Gönpa men-drub gyógyító nektárpirulák
XVI. Karmapa ruha ereklyéje
XVI. Karmapa dung-ca ereklyesó
XVI. Karmapa ril-nak fekete nektárgyöngyök
XIV. Samarpa ruha ereklyéje
Kalu Rinpocse dung-ca ereklyesó
XIV. Dalai Láma hosszú élet pirulák
Gampopa namsza
Lama Kunge Thugye Pal ereklye
Kailas ereklyegyöngyök
Jönten Zanpo Dzsonang Rinpocse
Taranatha köntös ereklye
Nang-tha Drölma szent hamuereklye
Dalai Láma 40 Kálacsakra pirula
Tyobdzse Tricsen Rinpocse ereklye caca
Mani rilbu – XV. Karmapa, XVI. Karmapa, XIV. Samar Rinpocse rilnak stb. mani nektárpirulák
Takgröl – védő mandala

Nincs természettudományos magyarázat
Sem a hamvak között talált ereklyegyöngyök létrejöttére, sem pedig csodás szaporodásukra nincs természettudományos magyarázat. Hogyan kerülnek bizonyos emberek hamvai közé e gyönyörű, fénylő, apró gyöngyök, melyek ragyogó színekben pompáznak az anyagelvű szemlélet számára megoldhatatlan rejtély. A buddhista magyarázat így hangzik: Az ereklyegyöngy (tibetiül: ringszel) a szellemi megvalósítás anyagi esszenciája. Létrejötte a személy magas szintű szellemi megvalósulásának köszönhető. A megvilágosultak végtelen együttérzéséből születik azért, hogy jelenlétük haláluk után is elérhető legyen sokak számára.

Programok:

Szombat:
Tara Templom:
10.00 Megnyitó és közös szertartás

Erde Színpad:
11.30  "Erőszakmentes kommunikáció a mindennapokban" - Starcz Emese előadása
13.00  Szivárványos Hangfürdő a Szerhang Egyesület előadásában
14.30  Namgyal Cevang – hagyományos tibeti tánc és zene

Tara Templom aljában a Dharma mozi keretein belül:
14.30 Huszár Andrea Magdolna előadása Babba útján – 108 napunk a Kárpát-Koszorún

Vasárnap:
Tara Templom:
10.00 Közös szertartás

Erdei színpad:
11.30  Mihály Gyula – Ismerkedés a pánsíppal
12.15  Chi kung gyakorlás Leél-Őssy Tamással
13.45  A hunok vallása – Obrusánszky Borbála előadása
15.15  Areyonga meditatív együttes
         

Mindkét napon várunk szeretettel mindenkit a Tara Templom előtti
Tibeti Életmód Sátorban ahol vendégeink vagytok egy forró, tibeti vajas teára, megkóstolhatjátok a pirított árpából készült campa golyókat; tradicionális tibeti öltözetbe bújhattok és kipróbálhatjátok a hagyományos tibeti szertartások kellékeit.
A gyerekeket pedig a Templom előtti Gyereksátorban várjuk szeretettel arcfestéssel, rajzolással, játékokkal.
A Tara Templom alatti Vetítőben egész nap dharma filmekkel várunk mindenkit.

Gyógyító erőt kapunk
A szent ereklyék jelenléte nagy kihívás lehet sokunknak, hiszen szemtől-szemben állhatunk a megmagyarázhatatlannal, a felfoghatatlannal, a csodával. Úgy tekinthetjük, hogy az ereklyék által magukkal a Megvilágosultakkal találkozunk, és személyesen kapcsolatba tudunk áldásos erejükkel kerülni. Nagyon ritka és értékes lehetőség ez arra, hogy bármelyikünk vallásra, fajra, stb. való tekintet nélkül ilyen ereklyékkel közvetlen kapcsolatba kerülhessen.

Nagy lehetőség is egyben, megnyílásra, életünk és világlátásunk újraértékelésére, és nagy áldás, mert ha megnyitjuk szívünket az ereklyékből áradó megvilágosult szellemi energia felé, gyógyító erőt kapunk, mellyel leküzdhetjük testi, lelki betegségeinket és akadályainkat; lecsitíthatjuk a szenvedést és a negativitásokat; békét és harmóniát hozhatunk létre magunkban és környezetünkben röviden, a szent ereklyék áldása megtisztít minden negativitást, és megteremti a jóllét és boldogság okait.

Hazánknak, az itt élő embereknek óriási jelentőségű az ereklyék ittléte, mivel a belőlük áradó legmagasabb rendű finom szellemi energia a boldogság, béke, gazdagság, jólét, a betegségektől való megszabadulás és a jóllét számos más áldását adja. Az ereklyék jelenléte egyfelől megtisztít a mindannyiunk elméjében-lelkében, valamint környezetünkben működő ártalmas, romboló negatív erőktől; másfelől pedig megerősíti és megszilárdítja a pozitív fejlődést hozó áldásos, gyógyító erőket, valamint egyensúlyt, harmóniát teremt.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt vallási és világnézeti hovatartozástól függetlenül!

A belépés díjtalan!

Mivel az ereklyéknek számtalan áldásos hatása van, és a 2 napos kiállítás teljesen díjtalanul látogatható bárki számára, ezért kérünk benneteket, osszátok meg Ti is minél többen ezt az eseményt, hogy részesülhessetek a szervezés érdemeiben is. Köszönjük!