Loszár 2141 - Tibeti Holdújév Ünnep

Buddhista Közösségünk a tibeti hagyományokat követi, azon belül is közvetlen vonalunk, a Karma Kagyüpa Hagyományoknak megfelelő Curpu időszámítást.
Ennek az időszámításnak a lényege az, hogy a holdhoz igazodik és két ciklus egészíti ki egymást; az egyik a 12 állatjegy, a másik az öt elem és ezek párosítva jelennek meg.
A 12 állatjegy 12 évet jelent, mely az elemekkel együtt egy 60 éves ciklust ad ki, erre azt mondják ez egy „emberéletnyi” idő.

 Az idén, a 2141. évet írjuk, ami a Fa-Ló éve lesz, melyről ünnepi műsorunk alkalmával asztrológiai elemzést is kapunk.

A tibeti Holdújév alkalmával Tibetben nagy ünnepségeket rendeznek ami tizenöt napig vagy még tovább tarthat. Az Újév első 3 napja a családé – de az ünnepek túlterjeszkednek a házak falain; és a szomszédok örömittasan köszöntik egymást: „Tashi Delek”-vel, avagy „Jó Szerencsét!”kívánva.

 A Holdújév első napján a tibeti családok monostorokat látogatnak, hogy ünnepelhessék az új évet. A családok kitakarítanak, különleges ételeket készítenek, új ruhát vesznek fel.  Az emberek felajánlásokat, füstölőket és borókaágakat visznek, hogy majd helyben megnyújtsák és megtöltsék a levegőt finom illattal. A boldogság hangulata és a reménységé uralkodik a légkörön.

Központjainkban ezen alkalomból hagyományosan mi is ünneplünk szerényebb keretek között, újévi ünnepségünket összekötjük a farsangi hangulattal, beöltözős mulatsággal.

Az ünneplésre szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.
A belépés díjtalan.

Kérünk Benneteket, hogy belépőül hozzatok magatokkal házi készítésű süteményt, esetleg más ételt (disznóhús kivételével) az étekfelajánláshoz.

Egy 1935-ös felvétel, melyen tibeti buddhista szerzetesek hagyományos újévi jelmezes táncai láthatóak.